Iedereen wil veranderen

Samenvatting

Ondanks de rekken vol boeken met goedbedoeld advies en massa's trainingen slaagt slechts één op de drie veranderingsprojecten. Niet verwonderlijk als je ziet hoe sterk managers blijven vasthouden aan een rationele kijk op en aanpak van hun organisatie.

Het helpt echt als je de voornaamste factor in iedere verandering in rekening brengt: mensen en hun emoties. De praktijk toont aan dat dit veel beter werkt. Dit boek bevat de neerslag van drie decennia ervaring als organisatiefitheidscoach, en pleit voor een mensgerichte oplossing.

De sleutel tot die oplossing? Maak dat iedereen 'mee' is, van in het begin. Dat maakt het veranderingsproces er niet eenvoudiger op. Het wordt er echter wel menselijker door, en de kans op slagen vergroot aanzienlijk.

De cases in dit boek beschrijven exact hoe dit in zijn werk gaat. Het bevat verhalen over bedrijven zoals Proximus, Brussels Airport, Mobistar, Audi Brussels, en Smith-Nephew.

Dit boek vertelt het verhaal van een praktijkman die organisaties helpt met… veranderen.

Download het eBook

Waarom dit boek lezen?

In dit boek leren managers en leidinggevenden om verandering anders aan te pakken, met een hogere kans op succes.

De aanpak is gebaseerd op een combinatie van ratio en emoties.
Het is van belang om de negatieve emoties te aanvaarden die verandering meestal oproept: verwarring, weerstand, angst, machteloosheid, frustratie, chaos en onverschilligheid.

De remedie bevat zeven bouwstenen: visie, communicatie, competenties, beslissingsvrijheid, tools, actieplanningen waardering.
Het boek bevat getuigenissen van managers en experten uit België, Nederland en Duitsland.

Recensies

"Wat dit boek zo goed maakt is de verbluffende eerlijkheid en de praktijkgerichte aanpak van de auteur."
- Marjolijn Boeren in Tijdschrift voor Coaching

"Wanneer een verandering mislukt , is het meestal niet de schuld van de medewerkers. Managers die deze zeven bouwstenen gebruiken, kunnen er zeker van zijn dat de verandering zal aanvaard worden." - Beeny Debruyne in Bizz

"Mensen veranderen graag, maar worden niet graag veranderd. Mensen willen impact hebben op de veranderingen en willen perspectief." - Hilde Vereecken in HR Square

"Theorie en praktijk tonen aan dat er wel degelijk richtlijnen bestaan om verandering in goede banen te leiden. Dit boek neemt de lezer mee doorheen een aantal praktijkcases.
Geruggensteund door een knap kader nodigt het de lezer uit na te denken over het ‘waarom’ van zijn eigen praktijk. Zo draagt dit boek bij tot reflectie en enkel gedragen reflectie leidt tot meesterschap." - Prof. dr. Herman Van den Broeck, directeur competence centre People & Organisation en partner of Vlerick Leuven Gent Management School

Inhoud

Voorwoord door Prof. dr. Herman Van de Broeck

Inleding: De synthese van alle ervaring

Hoofdstuk 1: De visie als poolster

Hoofdstuk 2: Communicatie ruimt weerstand op

Hoofdstuk 3: Met behulp van de juiste competenties van faalangst naar veerkracht

Hoofdstuk 4: Autonome medewerkers laten onvrede achter zich

Hoofdstuk 5: Zonder werktuigen werkt het niet

Hoofdstuk 6: Werken met een systematisch actieplan

Hoofdstuk 7: Waardering houdt iedereen enthousiast

Hoofdstuk 8: Emoties: het cement tusen de bouwstenen

Hoofdstuk 9: De bouwstenen dat zijn wij

Hoofdstuk 10: Iedereen wil veranderen? Nog zo gek niet...

Hoofdstukken over bouwstenen en emoties bevatten praktijkgevallen en de mening van een of meer experts.